„Kulinarna podróż po Europie” – przystanek VIII

Zapraszamy Państwa w kulinarną podróż po Europie, to sposobność by poznać inne kultury przez degustowanie. W cyklu trwającym 12 miesięcy ósmym przystankiem będzie Turcja.

Oferta ważna od 1 do 31 sierpnia 2022.

Turcja

Miłośnicy dobrego jedzenia i poszukujący wrażeń kulinarnych nie rozczarują się w Turcji, kraju o tak bogatej tradycji kulinarnej. Kuchnia turecka jest bardzo związana z Imperium Osmańskim, a to, co w dawnych czasach zostało ugotowane w pałacu sułtana, dzisiaj można znaleźć w domowych tradycjach kulinarnych i lokalnych restauracjach.

Kuchnia turecka obfituje w dania mięsne, a zgodnie z religią i zasadami Koranu opiera się na wołowinie i jagnięcinie oraz kurczaku, które prawie zawsze są grillowane na ruszcie, przygotowywane jako kebab lub gotowane. Ponadto jada się dużo warzyw wśród których króluje bakłażan, grillowane papryki i pomidory. Przed daniem głównym obowiązkowo podaje się przekąski, które należy spożywać rękoma, a użycie sztućców jest wręcz obraźliwe.

Elementem nieodłącznym na tureckim stole jest pieczywo. Chleb serwowany jest do każdego posiłku, w bardzo dużych ilościach, zwykle wybór ogranicza się do pszennego białego pieczywa. Turcy żartują ..”że nawet chleb jedzą z chlebem”. Tradycyjnym napojem do posiłków jest ayran – popularny w street foodach na całym świecie. Na co dzień pije się również duże ilości herbaty lub kawę, intensywną, aromatyczną, serwowaną w małych szklaneczkach. Zakończeniem każdego posiłku powinien być słodki deser, a te tureckie są nieziemsko słodkie, wywodzą się głównie z tradycji arabskiej. Tureckie desery to wyśmienite chałwy, baklavy, bardzo charakterystyczne twarde galaretki lokum, czy lody – jakże gęste i słodkie.

Z perspektywy tej części Europy, kuchnia turecka jawi nam się jako egzotyczna, ciekawa, pełna aromatów i bogactw naturalnych, tak jak i zwyczaje żywieniowe. Posiłki spożywa się powoli wręcz z namaszczeniem do czego zachęcamy. Dlatego też, w pogoni za tureckim smakiem, zapraszamy na krótką kulinarną podróż po kraju wirujących Derwiszy.  Afiyet olsun!

Zapraszamy do degustacji kilku klasyków, których nie mogło zabraknąć w menu:

Przystawka
IMAM BAYILDI / Bakłażan „Omdlały Imam” faszerowany wołowiną z warzywami – 34 zł

Zupa
MERCIMEK CORBASI / Zupa krem z soczewicy z oliwą pietruszkową i orzeszkami – 21 zł

Danie główne
BULGURLU KÖFTE / Kofty wołowe z sumakiem z kaszą bulgur i sałatką miętową – 49 zł

LEVREK VE SALATSI / Pieczony okoń morski z sumakiem, sałatką pastewną z pomidorów i kolendry – 65 zł

Deser
HELVALI KEK / Torcik chałwowy z bakaliami – 21 zł