„Kulinarna podróż po Europie” – przystanek IV

Zapraszamy Państwa w kulinarną podróż po Europie, to sposobność by poznać inne kultury przez degustowanie. W cyklu trwającym 12 miesięcy czwartym przystankiem będzie Grecja.

Oferta ważna od 1 kwietnia.

Grecja

Grecja jest krajem o najdłuższej tradycji kulinarnej w Europie. Właśnie tam została spisana pierwsza książka kucharska, przez Archestratosa w 330 r p.n.e., tak jak i słowo „gastronomia” pochodzi właśnie z języka greckiego i oznacza dosłownie „prawo żołądka”. Starożytni Grecy spopularyzowali takie produkty jak oliwa, chleb, wino, ser, figi i miód, za co wszyscy jesteśmy im wdzięczni po dziś dzień.

W Grecji nie występują odmiany kuchni regionalnej, w całym kraju serwuje się dania będące w kanonie, aczkolwiek w kilku miejscach można skosztować lokalnych specjałów. Grecy preferują dania proste, obfitujące w świeże warzywa, oliwy, rośliny strączkowe, ryby, owoce oraz wszechobecny ser feta. Nabiał jest wytwarzany głównie z mleka owczego i koziego. Grecja ma również najstarsze w Europie tradycje winiarskie, które dzisiaj liczą już około 6 tys. lat.

Zachwycić się Grecją to nie byłaby przesada, polecamy i zapraszamy do degustacji kilku klasyków.

Zupa
Ψεύτικα / Fakes
Tradycyjna zupa z soczewicy serwowana z fetą i oliwkami – 24 zł

Danie główne
Μουσακάς / Moussaka
Zapiekanka z bakłażanów, ziemniaków i mięsa mielonego pod beszamelem, serwowana z sałatką – 39 zł

σουβλάκι πουλερικών / Souvlaki drobiowe
Szaszłyki drobiowe na patyczkach, greckie frytki, pomidory z cebulą i oliwkami, sos tzatziki – 43 zł

χαλούμι με σαλάτα / Halloumi z sałatką
Grillowany ser Halloumi na sałatce wiejskiej z pomidorem i papryką, z oliwą z oliwek i pitą – 37 zł

Deser
Παγωτό χαλβά / Lody chałwowe
Lody chałwowe z czekoladą, pistacjami i jogurtem greckim – 22 zł